08 feb Tips voor een frisse adem
Hoe zorg je voor een frisse adem?
Houd jij ook zo van een frisse adem? Iemand die je gedag zegt met een walm van mint en frisheid? Helaas is dit in het dagelijkse leven niet zo. Want iedereen heeft weleens last van slechte adem. Maar waar komt die slechte adem vandaan? En belangrijker nog, hoe voorkom je die slechte adem en zorg je voor een frisse adem?
De meeste mensen met een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merken het zelf niet aangezien ze het zelf niet ruiken. Maar de omgeving merkt het wel. Sommige mensen met een slechte adem ondervinden er veel last van. Ze worden erdoor gehinderd in hun sociale en intieme contacten.
Ontstaan slechte adem en halitose
Een goede of slechte smaak in de mond zegt niets over een frisse adem of slechte adem. Iemand kan tijdelijk uit zijn mond ruiken, bijvoorbeeld door het eten van gekruid voedsel of het drinken van alcohol. Maar iemand met halitose ruikt altijd uit zijn mond. De oorzaak heeft weinig of niets te maken met wat je eet of drinkt. De belangrijkste boosdoener is de aanwezigheid van bacteriën in de voedselresten op het achterste gedeelte van je tong, tongbeslag genoemd. De bacteriën produceren zwavel en dat ruikt onaangenaam. Halitose is geen zeldzaam verschijnsel, maar komt bij ongeveer één op de zeven mensen voor. Slechte adem gaat niet vanzelf voorbij. Wel is die in de meeste gevallen eenvoudig te verhelpen.
Wat zijn de oorzaken van een slechte adem en hoe krijg je weer een frisse adem?
Oorzaak 1: Voeding, drank en roken
Wie bijvoorbeeld knoflook, uien of kruiden heeft gegeten, alcohol heeft gedronken of heeft gerookt, kan een onaangename lucht uitademen. Die geur is van tijdelijke aard en kun je voorkómen of maskeren.
Oplossing: Om de onaangename lucht te voorkomen, zou je producten niet moeten gebruiken. Om de nare geuren tijdelijk te maskeren, kun je iets eten of drinken, bijvoorbeeld suikervrije kauwgom of je tanden poetsen met een verfrissende tandpasta. Zo krijg je weer een frisse adem.
Oorzaak 2: Bacteriën achter op de tong
De bacteriën in de voedselresten op het achterste gedeelte van je tong produceren zwavel. Dat ruikt onaangenaam. Op ruwe tongen blijven makkelijker voedselresten achter dan op gladde tongen. Iemand met een ruwe tong heeft meer kans op tongbeslag en dus op halitose.
Oplossing: Reinig je tong met een tongreiniger. Schraap in maximaal vijf keer de bacteriën en het slijm van je tong af. Hoe verder je achter op je tong komt, hoe meer je kunt weghalen en hoe frisser je adem. Reinig je tong één keer per dag, het liefst ’s ochtends. Heb je veel klachten? Dan is een intensievere verzorging nodig. Als extra maatregel moet je soms de bacteriën die je slechte adem veroorzaken, doden met gorgelmiddelen en/of een mondspray (Halita). Tongreinigers en sprays zijn zonder recept bij je apotheek verkrijgbaar. Overleg met je tandarts of mondhygiënist hoe vaak je de tongreiniger of de andere middelen kunt gebruiken.
Oorzaak 3: Ontstoken tandvlees
Soms is ontstoken tandvlees de oorzaak van een slechte adem. De bacteriën in het ontstoken tandvlees produceren een onaangename zwavelgeur. Als je de tandplak op en tussen je tanden en kiezen niet goed verwijdert, heb je niet alleen een grotere kans op het krijgen van gaatje s, maar raakt ook je tandvlees ontstoken. Niet verwijderde plak wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak, waardoor je tandvlees steeds meer ontstoken raakt. De bacteriën in de achtergebleven voedselresten tussen je tanden en kiezen kunnen ook de nare zwavelgeur produceren.
Oplossing: Poets je tanden tweemaal twee minuten per dag met fluoridetandpasta. Reinig minimaal eenmaal per dag de ruimten tussen je tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad. Vraag je tandarts of mondhygiënist om een goede poetsinstructie. Het kan zijn dat er ook een uitgebreide gebitsreiniging nodig is door de tandarts of mondhygiënist.
Oorzaak 4: Droge mond
Ook een droge mond kan de reden zijn van een slechte adem. Monddroogheid kan ontstaan door een te geringe speekselproductie of voortkomen uit het ademhalen door de mond. Bepaalde medicijnen hebben een droge mond als bijwerking. Het hierdoor ontstane speekseltekort kan ook een slechte adem veroorzaken.
Oplossing: Als de speekselklieren nog werken, maar tijdelijk niet goed functioneren, kun je de speekselproductie stimuleren. Eet lichtzuur voedsel of producten waarop je goed moet kauwen. Denk aan fruit, komkommer, bruine boterhammen, wortels of suikervrije kauwgom. Hierdoor krijg je weer een frisse adem. Als medicijnen de oorzaak van je droge mond zijn, kun je in overleg met je huisarts of specialist de soort medicijnen, de dosering of het tijdstip van toediening aanpassen. Als de speekselklieren niet meer, of gedeeltelijk werken, kun je met behulp van zogenoemde speekselvervangers de gevolgen van een droge mond beperken. Vraag je tandarts of mondhygiënist naar speekselvervangers.
Overige oorzaken
Soms zorgen chemische processen in het bloed ervoor dat de lucht afkomstig van de longen onaangenaam ruikt. Iemand ruikt dan uit zowel de neus als de mond. Slechte adem kan zelfs ontstaan bij een perfecte mondhygiëne. Een ontsteking in de keel of neusbijholte kan de veroorzaker zijn. Een beoordeling door een KNO-arts is dan nodig. Veel mensen denken dat een slechte geur vanuit de maag komt. Maar dit is bijna nooit het geval.
Oplossing: Ga naar je tandarts of mondhygiënist voor advies. Hij kan bepalen of een verwijzing naar een huisarts of specialist noodzakelijk is.
Wat niet helpt niet om een frisse adem te krijgen?
Halitose krijg je niet weg met frisse snoepje’s, kauwgom of sprays die alleen maar een lekkere mint-smaak achterlaten. Vanwege de smaak heb je het gevoel dat je adem fris is, maar dat gevoel bedriegt. De verfrissing van je mond kan je slechte adem maar gedeeltelijk verdoezelen en meestal maar voor enkele minuten. Bovendien helpt het niet om vaker en harder te poetsen. Mondspoelmiddelen die niet nadrukkelijk zijn ontwikkeld om de slechte adem te bestrijden, helpen ook niet.
Tips voor een frisse adem
Een goede verzorging van je gebit, tandvlees en tong is belangrijk om een slechte adem te voorkomen of te bestrijden:
- Poets je tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta;
- Reinig ook de ruimten tussen je tanden en kiezen eenmaal per dag met flossdraad, tandenstokers of ragers;
- Gebruik een tongschraper als je last heeft van tongbeslag;
- Ga regelmatig voor controle naar je tandarts of mondhygiënist. Die zal, als dat nodig is, je gebit grondig reinigen.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met je tandarts of mondhygiënist.