Angst voor de tandarts? Deze tips verhelpen het! | Darwinkliniek.nl
687
post-template-default,single,single-post,postid-687,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Angst voor de tandarts? Deze tips verhelpen het!

Angst voor de tandarts

Tandartsfobie is een veel voorkomende fobie in Nederland. Niet minder dan 800.000 Nederlanders zijn te angstig om naar de tandarts te gaan. En maar liefst een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts, ook al gaan ze wel. Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor deze angst, zoals personen die het nodige te verduren gehad hebben bij de (school)tandarts in het verleden, een doorgegeven angst door de ouders of een angst die komt door ‘griezelverhalen’ van anderen. Ook de tandartsboor roept bij veel mensen een angstaanjagend gevoel op, evenals het idee dat de tandarts verkeerde tanden, kiezen of de tong raakt met instrumenten.

Angst-voor-de-tandarts-niet-bij-Darwinkliniek-tandartsen-aardige-tandartsen-bang-voor-tandarts

Het niet naar de tandarts gaan doordat mensen bang zijn is heel slecht, aangezien het zeer belangrijk is om regelmatig naar de tandarts te gaan om het gebit gezond te houden. Daarom geven de tandartsen van de Darwinkliniek in deze blog een aantal tips om angst voor de tandarts te voorkomen.

Angst-voor-de-tandarts-niet-bij-Darwinkliniek-tandartsen-aardige-tandartsen-bang

De 13 tips tegen angst voor de tandarts:

 1. Om angst op latere leeftijd zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat kinderen zo vroeg mogelijk meegaan naar de tandarts. Hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans op angst voor de tandarts.
 2. Bij jonge kinderen is het van belang dat een van de ouders aanwezig is tijdens de tandartscontrole of tandartsbehandeling.
 3. Ook werkt het positief als kinderen NA een tandartsbezoek beloont worden. Zo krijgen kinderen na een tandartsbehandeling bij de Darwinkliniek een presentje.
 4. Stuur oudere kinderen eens in hun eentje naar de tandarts, zodat zij meer zelfvertrouwen krijgen bij een tandartsbezoek.
 5. Zorg voor een vertrouwde sfeer tussen u en de tandarts. Maak een praatje over alledaagse zaken en vraag de tandarts om rustig uit te leggen wat er precies gebeurt.
 6. Bang voor de tandarts? Meld het van tevoren. Onze tandartsen weten hiermee om te gaan en stellen angstige patiënten door meer tijd te nemen en alles uit te leggen.
 7. Vraag om uitleg aan de tandarts, voordat de behandeling begint. Wat gaat er gebeuren? Hoe gaat de tandarts dit doen? En is meekijken mogelijk?
 8. Bij angst voor pijnen is het aan te raden om altijd om een verdoving te vragen aan de tandarts.
 9. Het gevoel van controle kan geruststellend werken. Spreek met de tandarts een teken af die gebruikt kan worden om de behandeling te onderbreken. Bijvoorbeeld hand of vinger omhoog. Zo voelt het alsof er controle is over de behandeling.
 10. Afleiding is een van de beste manieren om angst en pijn te voorkomen. Vraag bijvoorbeeld of de tandarts muziek opzet, of dat de tandarts of tandartsassistent blijft praten tijdens de behandeling.
 11. Bij angstig gevoel van tevoren kunnen ademhalingsoefeningen goed helpen. Zo wordt de angst voor de tandarts verkleind doordat het lichaam onder controle is.
 12. Blijf regelmatig naar de tandarts gaan, minimaal twee keer per jaar. Zo blijft of wordt het een routine, die als gewoon ervaren wordt.
 13. Mocht de huidige tandarts geen begrip hebben voor de angst voor de tandarts, stap dan over naar de tandartsen van de Darwinkliniek. Onze tandartsen zijn getraind om met angstige mensen om te gaan.
Angst-voor-de-tandarts-niet-bij-Darwinkliniek-tandartsen-aardige-tandartsen-behandeling

Angstig? Ga juist naar de tandarts!

Bij angst voor de tandarts is het eenvoudig om in een negatieve spiraal te komen. Hoe langer een tandartsbezoek door angst wordt uitgesteld, hoe slechter het gebit wordt en hoe intensiever een volgende tandartsbehandeling wordt. En hierdoor wordt de angst weer vergroot. Daarnaast zorgt een slecht gebit voor een verlaging van zelfvertrouwen en verslechtering in het sociale leven. Een slimme methode om over de tandartsfobie heen te komen, is door de eerstvolgende keer alleen voor een gesprek over de behandeling langs te gaan bij de tandarts. Laat de tandarts rustig uitleggen hoe met welke instrumenten de tandartsbehandeling wordt uitgevoerd. En kom de volgende tandartsafspraak pas terug om de tandartsbehandeling te laten voltrekken. Daarnaast is het van belang om achteraf nog even rustig na te praten met de tandarts, zodat precies duidelijk is wat er gedaan is. Zo wordt het proces rustig op- en afgebouwd.

Angst-voor-de-tandarts-niet-bij-Darwinkliniek-tandartsen-aardige-tandartsen-blij

Onze tandartsen staan voor uw klaar

Zoals gezegd zijn de tandartsen van de Darwinkliniek gespecialiseerd in angstige tandarts-patiënten. Heeft u vragen over een tandartsbehandeling? Of heeft u advies nodig hoe om te gaan met angst voor de tandarts? Neem gerust contact op met de tandartsen van de Darwinkliniek. Wij helpen u graag van uw tandartsfobie af, zodat uw gebit weer in gezonde staat gebracht kan worden.

Angst-voor-de-tandarts-niet-bij-Darwinkliniek-tandartsen-aardige-tandartsen-1024x506
Delen