28 nov Tandenknarsen
Tandenknarsen, de nieuwe gebitsziekte
Tandenknarsen, iedereen kent wel iemand die er last van heeft. Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd, wordt naast cariës en tandvleesziekte gezien als een nieuwe vorm van ‘gebitziekte’. Dit komt omdat tandenknarsen steeds meer voor komt.
Wat is tandenknarsen?
De beste omschrijving van tandenknarsen is het over elkaar schuiven of klemmen van de tanden en kiezen met ‘geweld’. Tijdens het tandenknarsen ontstaat er een schurend en knarsend geluid. Het nadeel van tandenknarsen is dat het glazuur op de tanden kan afnemen, waardoor de kans op gaatjes groter wordt.
Er is een verschil tussen het over elkaar schuiven en het op elkaar klemmen van de tanden:
1. Het over elkaar schuiven van de tanden gebeurd voornamelijk ’s nachts, tijdens het slapen.
2. Het klemmen van tanden gebeurd meestal overdag. Het klemmen van de tanden is het met ‘geweld’ op elkaar drukken van de tanden. Bij het klemmen is er dus geen sprake van het schuiven van tanden.
Hoe kom ik erachter of ik tandenknars?
Hier kom je zelf achter. Bij het klemmen merk je vooral dat je kiezen en kauwspieren een opdonder krijgen en het onprettig wordt om te eten.
Bij het over elkaar schuiven van de tanden kan je partner opmerken dat tijdens de slaap veel geluid wordt gemaakt. Dit wijst op het knarsen van de tanden.
In beide gevallen is het mogelijk dat de tandarts het opmerkt door middel van een abnormale slijtage van de tanden, die waargenomen kan worden bij een gebitscontrole.
Hoe stop ik het tandenknarsen?
Het is belangrijk om te weten dat het knarsen en klemmen absoluut niet goed is voor je gebit, het zorgt ervoor dat het glazuur van de tanden sneller afneemt. Door middel van juiste voeding kun je glazuurafbraak bestrijden. Daarbij zijn er 3 soorten hulpverleners die je kunnen helpen bij knarsen en klemmen:
• De tandarts
• De fysiotherapeut
• De psycholoog
-> De tandarts kan het advies van een splint geven. De splint is een uitneembare plaat die over het algemeen s ’nachts gedragen moet worden.. De splint of balk zorgt ervoor dat het gebit geen schade oploopt tijdens het knarsen en klemmen.
-> De fysiotherapeut is een hulpverlener die je bij tandenknars-klachten kunt helpen. Door middel van ontspanningsoefeningen en massages kunnen de klachten worden weggenomen. Door bewustwording van knarsen en klemmen van tanden kan er gedragsverandering ontstaan.
-> De psycholoog kan helpen bij het verhelpen van knarsen, door middel van het doen van ontspanningsoefeningen. Dit kan voor betere nachtrusten zorgen, waardoor het lichaam beter ontspant.
Last van tandenknarsen? Maak een afspraak!
Heb jij of je partner/kinderen last van tandenknarsen? Maak dan een afspraak met een van de tandartsen van de Darwinkliniek. Zo kan de schade aan het gebit beperkt of zelfs voorkomen worden.