Wat is Gebitsslijtage en hoe te voorkomen? Lees het hier! | Darwinkliniek.nl
727
post-template-default,single,single-post,postid-727,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Wat is gebitsslijtage en hoe te voorkomen?

Gebitsslijtage is een graadmeter

 

De gezondheid van het gebit wordt vaak afgemeten aan de bekende graadmeters, zoals het voorkomen van gaatjes in het gebit en ontstoken tandvlees. Deze twee graadmeters geven goed weer hoe het gebit eraan toe is, maar er is nog andere tandheelkundige graadmeter die helaas vaak onderbelicht blijft. Deze derde graadmeter heet gebitsslijtage en komt veel voor. In dit blog lees je meer over wat het is, welke soorten er zijn en hoe je gebitsslijtage kunt voorkomen.

Wat betekent gebitsslijtage?

Gebitsslijtage is, zoals het zegt, het slijten van de tanden en kiezen. Het slijten is te doen gebruikelijk bij iedereen en is in de loop der tijd bij iedereen waarneembaar. Echter verloopt de slijtage van het gebit soms snelle (pathologische slijtage), waardoor tanden en kiezen steeds korter worden. Dit kan gevolgen hebben voor de functie van het gebit en de esthetiek van de mond. Ook kan er gevoeligheid ontstaan door het ontbrekende glazuur en zelfs afsterving van kiezen kan voorkomen, bij een vergevorderd stadium van gebitsslijtage.

 

Het verlies van tandweefsel heeft twee oorzaken:

  1. Het slijten van tandweefsel door middel van wrijving, zoals bij tandenknarsen en het kauwen op voorwerpen (attritie of abrasie);
  2. Het slijten van tandweefsel doordat zuur het tandweefsel aantast (erosie).
ernstige-gebitsslijtage-voorkomen-bij-Darwinkliniek-Zoetermeer

Welke soorten gebitsslijtage zijn er?

Zoals gezegd zijn er verschillende vormen van het slijten van het gebit te onderscheiden, namelijk:

  • Erosie

Bij erosie is er sprake van een chemische vorm van slijtage. Hierbij lossen het tandglazuur en het wortelcement op door zuren. De oorzaak van erosie ligt meestal bij het nuttigen van frisdranken en vruchtensappen, maar ook maagzuur kan tanderosie veroorzaken.

  • Abrasie

Bij abrasie ontstaat er gebitsslijtage door een mechanisch proces. Dit heeft namelijk te maken met het “kauwen” op harde voorwerpen. Vaak is dit het gevolg van een verkeerde manier van tandenpoetsen, door te veel druk op het glazuur uit te oefenen. Maar ook mensen die pijp roken, mensen die op hun pen kauwen of timmerlieden die vaak een spijker tussen de tanden houden, kunnen last krijgen van abrasie.

  • Attritie

Attritie is een vorm van gebitsslijtage die veroorzaakt wordt door het over elkaar schuiven van tanden en kiezen.

Gezond-gebit-geen-gebitsslijtage-dankzij-Darwinkliniek-Zoetermeer

Hoe voorkom je gebitsslijtage?

De verschillende vormen van slijtage van het gebit vragen om andere manieren van het voorkomen van de slijtage:

  1. Erosie kan voorkomen worden door te stoppen met drinken van dranken waar zuren inzitten en door maagzuur tegen te gaan.
  2. Abrasie kan worden voorkomen door op de juiste manier uw gebit te reinigen en door niet langdurig harde voorwerpen tussen de tanden te klemmen.
  3. Bij attritie kan de oplossing liggen in een speciale bescherming tegen tandenknarsen.

 

Heeft u, of denkt u last te hebben van ernstige gebitsslijtage? Voor advies over alle vormen van een gesleten gebit kunt u terecht voor een behandeling bij de tandartsen van de Darwinkliniek!

Delen