De 5 weetjes over tanden die jij nog niet wist! | Darwinkliniek.nl
715
post-template-default,single,single-post,postid-715,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

5 weetjes over tanden

Je tanden zijn zeer belangrijk. Niet alleen voor het verwerken van voedsel, maar ook voor de volgende vier zaken die essentieel zijn voor het dagelijks leven:

  1. de spraak, zodat jij jezelf verstaanbaar kunt maken;
  2. de algehele gezondheid van het lichaam;
  3. ook zorgt een schoon en verzorgd gebit ervoor dat je durft te lachen, waardoor je een positieve uitstraling krijgt;
  4. en zelfverzekerder overkomt.

 

Maar naast deze vier essentiële functies van de tanden, zijn er nog een aantal leuke weetjes over tanden. De tanden zijn namelijk een onderdeel van het lichaam, dat al vele duizenden jaren onderzocht word. Deze weetjes lees je in deze blog.

Wist je dat…

 

 

… de kleur van de tanden wordt bepaald door het tandbeen?

Een stralende glimlach met mooie witte tanden, voor veel mensen is het heel belangrijk, maar niet iedereen heeft van nature mooie witte tanden. De kleur van de tanden en kiezen worden bepaald door de dikte en de kleur van het tandbeen. Hoe dikker het tandbeen des te geler de tanden en kiezen van nature zullen zijn. Naast de kleur die de tanden en kiezen van nature hebben, wordt de kleur ook aangetast door eten en drinken.

5-weetjes-over-tanden-tandbeen-darwin-kliniek-zoetermeer

…4000 jaar voor Christus men al hun tanden poetsten?

Ongeveer 4000 jaar geleden voor Christus werd de eerste tandenborstel gemaakt. Destijds was er nog geen tandpasta, deze werd pas 400 jaar voor Christus ontwikkeld. De tanden werden vroeger over het algemeen gepoetst met een takje van een geneeskrachtige boom of plant. Tandpasta was in de vorm van zout of as van oude Egyptenaren.

5-weetjes-over-tanden-eerste-tandenborstel-darwin-kliniek-zoetermeer

…speeksel belangrijk is voor de gezondheid van het gebit?

Een gemiddeld persoon produceert gemiddeld 1 liter speeksel per dag. Dat is ruim 25.000 liter speeksel in een mensenleven. Speeksel zorgt voor een goede gezondheid van uw gebit. Het reinigt, neutraliseert zuren en het zorgt voor vermindering van een slechte adem.

5-weetjes-over-tanden-speeksel-darwin-kliniek-zoetermeer

…tandglazuur het hardste deel is van het lichaam?

De hardheid van het tandglazuur komt door de apatiet. Dit is een mineraal dat dat kalk bevat en dat voor 95% van het tandglazuur vormt. Dit is ook de reden dat tanden na duizenden jaren goed bewaard blijven.

5-weetjes-over-tanden-eerste-tanden-poetsen-darwin-kliniek-zoetermeer

…in Japan witte tanden als lelijk werden beschouwd?

In het middeleeuwse Japan werden witte tanden als lelijk beschouwd. De Japanse vrouwen smeerde inkt op hun tanden om deze zwart te maken. Hoe donkerder de tanden hoe aantrekkelijker waren.

5-weetjes-over-tanden-gele-tanden-versus-witte-tanden-darwin-kliniek-zoetermeer

Zorg voor het gebit

Bovenstaande weetjes over tanden zijn leuk en wellicht ook nuttig. Maar het is belangrijk om regelmatig een bezoek te brengen aan de tandarts. Maak daarom vandaag nog een afspraak bij de tandartsen van de Darwinkliniek. Er gaat namelijk niets boven een mooie glimlach!

Delen