Ouderen gaan te weinig naar de tandarts | Darwinkliniek.nl
667
post-template-default,single,single-post,postid-667,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Ouderen gaan te weinig naar de tandarts

80% van thuiswonende ouderen heeft zorgwekkende mondgezondheid

Senioren in een verpleegtehuis krijgen standaard tandzorg, maar ouderen die thuis wonen gaan vaak te weinig naar de tandarts. Ongeveer 80 procent van deze thuiswonende ouderen heeft een zorgwekkende mondgezondheid. Veel van hen zijn slecht ter been of zien niet het belang van een regelmatige controle van het gebit.

Ouderen-gaan-te-weinig-naar-de-tandarts-gebitscontrole-tandartsbezoek-bij-tandartspraktijk-Darwin-Kliniek-Zoetermeer-mondzorg-senioren

Waarom gaan ouderen te weinig naar de tandarts?

  • Slechte mobiliteit om naar de tandarts te komen
    Wanneer mensen slecht ter been zijn, is het bezoeken van de tandarts een hele uitdaging. Er dient een rolstoel geregeld te worden, of er moet iemand mee gaan. Als oudere is het lastig om dit iedere keer te moeten regelen. Ouderen willen hier immers niemand mee belasten. Dit zorgt er dan ook voor dat sommige ouderen het tandartsbezoek liever overslaan.
  • Te weinig geld voor de tandarts
    Ouderen met een AOW komen soms lastig rond. Een tandartsverzekering is al snel te duur. Zonder verzekering is het voor ouderen nog lastiger om hun tandartsbezoek te betalen. De Nederlandse overheid heeft in september 2015 bijna een miljard uitgetrokken om de koopkracht van ouderen te vergroten. Dit moet tevens positieve effecten hebben op het tandartsbezoek van deze categorie
  • Onwetendheid over gebruik en controle kunstgebit
    Sommige senioren hebben hun eigen tanden niet meer en dragen een kunstgebit. Het is een fabel dat mensen met een kunstgebit niet meer naar de tandarts hoeven. Naarmate mensen ouder worden slinkt het kaakbot en kunnen protheses de mondslijmvlies beschadigen. Het is belangrijk om naar de tandarts te blijven gaan voor een regelmatige controle van het kunstgebit en de kaken.
5-weetjes-over-tanden-speeksel-darwin-kliniek-zoetermeer

Effect van medicijngebruik nadelig voor gebit

Veel ouderen kampen met gezondheidsproblemen en gebruiken daarom medicijnen. Dit medicijngebruik heeft in sommige gevallen een nadelig effect op het speeksel op tandvlees. Speeksel beschermt de mond normaal gesproken tegen de zuren in het eten. Door medicijnen kan de effectiviteit hiervan afnemen en krijgen senioren sneller gaatjes.

Sociale omgeving moet opletten

Het is belangrijk de mond gezond te houden. De gezondheid van een mond heeft namelijk ook effect op de rest van het lichaam. De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) hoopt daarom dat kinderen van senioren op gaan letten of hun ouders wel naar de tandarts gaan. Door deze sociale controle wordt het tandartsbezoek verhoogd en de gezondheid van de mond vergroot.

Hoe kan het tandartsbezoek van ouderen verhoogd worden?

Het is voor zowel jong als oud belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan, het liefst ieder half jaar. Is het voor u of uw ouders tijd voor een tandartsbezoek? Maak dan een afspraak voor uw ouders bij de Darwinkliniek tandartsenpraktijk, in Zoetermeer. Zo zorgt u ervoor dat het gebit van uw ouders gezond blijft!

Delen