[layerslider id="2"]

Tandarts in basisverzekering?

Welke tandartskosten vergoedt de basisverzekering?

Jeugd
Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar vergoedt de basisverzekering de meeste tandartsbehandelingen. Hiervoor betaalt men ook geen eigen bijdrage. De kosten voor orthodontie of kronen en bruggen worden niet vergoed. Bij jongeren zit voor het grootste deel dus wel de tandarts in basisverzekering.

Volwassenen 
Volwassenen vanaf 18 jaar betalen bijna alle kosten voor mondzorg zelf. Vanuit de basisverzekering vergoeden zorgverzekeraars chirurgische tandheelkundige zorg en een uitneembaar kunstgebit vanuit het basispakket. Voor dit kunstgebit wordt wel een eigen bijdrage in rekening gebracht. Bij volwassenen zit voor het overgrote deel dus niet de tandarts in basisverzekering.

Tandarts-in-basisverzekering-en-aanvullend-tips-van-tandartspraktijk-Darwinkliniek-tandarts-Zoetermeer

Wat vergoedt de aanvullende verzekering?

Wat vergoed wordt bij een aanvullende tandartsverzekering verschilt per verzekeraar. Er zijn veel tandartsverzekeringen op de markt en de voorwaarden van die verzekeraars verschillen ook met elkaar. Ongevallendekking bij gebitsschade zit bij veel verzekeraars in de aanvullende verzekering en niet in de tandarts basisverzekering. Er zijn grofweg drie soorten polissen die worden aangeboden voor de tandartsverzekering:

 1. Verrichtingenpolis: Bij een verrichtingenpolis krijgt u bij een aantal verschillende behandelingen een vergoeding zonder limiet. Het maakt dan niet uit hoeveel vullingen u nodig hebt, u ontvangt per vulling (een deel van) de kosten terug van uw verzekeraar. Per polis verschilt het of u het volledige bedrag krijgt of een gedeelte ervan. Let goed op de polisvoorwaarden, vaak worden de meer complexe behandelingen niet vergoed of moet u de duurste polis afsluiten om deze behandelingen vergoed te krijgen.
 2. Sommenpolis: Voor uw maandelijkse premie krijgt u per jaar een maximum bedrag vergoed. Vaak gaat het om een bedrag tussen de € 250 of € 500 euro wat u maximaal per jaar vergoed krijgt. Ook hier moet u goed naar de polisvoorwaarden kijken. Vaak ontvangt u niet een volledige vergoeding, maar vergoedt de verzekeraar 75 procent van de behandeling. U betaalt in feite naast uw maandelijkse premie ook een eigen bijdrage bij behandelingen.
 3. 100% vergoeding: Een aantal verzekeraars biedt een polis aan met 100% vergoeding. U betaalt meestal een iets hogere maandelijkse premie, maar u krijgt tot een maximum bedrag uw kosten volledig vergoed.

 

Punten waarop u moet letten bij een tandartsverzekering

Dit zijn de drie belangrijkste punten om op te letten bij de verzekering van tandartskosten:

 1. Wat wordt vergoed?
  1. Verzekeraars maken vaak onderscheid in behandelingen die zij vergoeden. Algemene stelregel is hoe duurder de polis, hoe meer behandelingen er worden vergoed. Voorbeelden van behandelingen zijn:
   a. Reguliere behandelingen (preventieve, tweejaarlijkse consulten);
   b. Mondhygiëne (voorlichting, gebitsbescherming en het verwijderen van tandsteen en tandaanslag);
   c. Orthodontie (gebitsregulatie inclusief beugels);
   d. Parodontologie (behandelingen van tandvlees en kaakbot);
   e. Specialistische behandelingen, inclusief implantaten, kronen, bruggen, wortelkanaal- en
   zenuwbehandelingen;
   f. Schade door een ongeval;
   g. Noodbehandelingen in het buitenland.
 2. Worden de maximale vergoedingen van de tandartsverzekering bepaald door percentages, geldbedragen of een aantal?
  1. Belangrijke vragen om hierbij te stellen zijn:
   a. Zijn er acceptatievoorwaarden voor de tandarts in basisverzekering?
   b. Mag u zelf bepalen naar welke tandarts u gaat, of bepaalt de verzekeraar dit?
   c. Wordt de tandartsverzekering los aangeboden of alleen binnen een pakket; wat werkt d. het beste voor u?
   e. Kunt u een korting krijgen?
 3. Wat zijn de alternatieven voor mondzorgfinanciering?
  Voor mensen met een gezond gebit is een aanvullende tandartsverzekering zelden voordelig. Voor wie bijvoorbeeld twee keer per jaar voor controle naar de tandarts gaat loont het al helemaal niet, omdat dan al snel meer betaald wordt aan premies dan wat aan vergoeding ontvangen wordt. Niet verzekeren als alternatief is echter risicovol. Bij gebitsschade door een ongeval loopt u als niet-verzekerde tegen hoge kosten aan!

Tandarts-in-basisverzekering-kosten-tips-van-tandartspraktijk-Darwinkliniek-tandarts-Zoetermeer

De tips voor tandarsverzekeringen van onze tandartsen

 1. Een aanvullende verzekering in 2016 afsluiten voor een klein risico? Dat is in de meeste gevallen onverstandig!
  -> Ga je voor een kleine aanvullende tandartsverzekering? Dan betaal je jaarlijks naar verhouding veel premie, terwijl de tandartskosten in veel gevallen maximaal tussen de €250 en € 500,- worden gedekt. Je loopt dus slechts risico over maximaal enkele honderden euro’s. Dit risico is voor de meeste mensen goed op te vangen. Vaak is het zinvoller om in dat geval zelf geld opzij te zetten voor het moment dat je meer kosten aan je gebit krijgt.
 2. Heb je een slecht gebit of verwacht je dat er de komende jaren gebitsverbetering nodig is? Dan is een goede aanvullende verzekering in 2016 wél zinvol!
  -> In geval van verwachte kosten op het gebied van orthodontie, parodontologie, specialistische behandelingen en het dekken van risico’s bij gebitschade bij een ongeval kan een aanvullende verzekering wél een groot verschil maken.  Zorg in dat geval dat de maximale vergoedingsbedragen hoog genoeg liggen en beoordeel of je een 75% of 100% vergoeding wenst. Je betaalt een iets hogere premie, maar je krijgt tot een maximumbedrag je kosten volledig vergoed!
  -> Let op: verzekeraars zijn niet verplicht verzekerden te accepteren voor een tandartsverzekering. Dus als je in één keer een hoge aanvullende tandartsverzekering afsluit, kan het zijn dat men je vraagt naar de verwachte tandartsbehandelingen of kunnen zij je simpelweg weigeren.

 

Wil je tips voor een gezond gebit? Lees hier de 10 tips voor tanden poetsen!

Delen