Wat is tandplak en hoe kan ik het voorkomen? | Darwinkliniek.nl
613
post-template-default,single,single-post,postid-613,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.6.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Wat is tandplak en hoe kan ik het voorkomen?

Tandplak, de plaaggeest van ieder gebit

Tandplak. Iedereen heeft er weleens last van. Het is eigenlijk een doodnormale afzetting op je tanden. Maar wat is het precies voor een substantie? Tandplaque is een plakkerig, kleurloos laagje dat op het tandoppervlak en tussen de groeven van de kiezen gevormd wordt. Het wordt ook wel ‘tandplaque’ of gewoon ‘plaque’ genoemd. Het geeft een vreemd, ruw gevoel aan de tanden. Maar hoe ontstaat het eigenlijk? En nog belangrijker: hoe voorkom je het?

verwijderen-vantandplak-door-de-tandartsen-van-de-Darwinkliniek-Zoetermeer

Hoe ontstaat tandplak?

Tandplaque is niet iets wat je eet, maar wat ontstaat in de mond. Er zijn vier dingen nodig om tandplak te ontwikkelen in je mond:

  1. Bacteriën;
  2. Koolhydraten;
  3. Etensresten;
  4. Speeksel.

 

Bacteriën zitten standaard in de mond. Dit zijn natuurlijke bacteriën die horen in de mond. Nadat er voedsel met koolhydraten gegeten wordt, bundelen deze koolhydraten zich met de bacteriën om zuur aan te maken. Dit wordt gecombineerd met oude etensresten en speeksel. Zo ontstaat er een kleverige en ietwat harde substantie, genaamd tandplaque.

Wat-is-tandplak-vraag-hulp-aan-tandartsen-van-de-Darwinkliniek-Zoetermeer (1)

Waarom is tandplak slecht?

Wanneer het gebit onvoldoende gereinigd wordt, kan tandplaque grotere problemen veroorzaken. De zuren uit de tandplak kunnen zich op den duur namelijk door het tandglazuur heen eten. Dit veroorzaakt gaatjes. Indien de tandplak zich vervolgens ontwikkelt op de tandwortels onder het tandvlees, kan de tand uitvallen door rotting. Maar dit is een doemscenario dat zich alleen voordoet wanneer je veel te lang niet of zelfs helemaal niet naar de tandarts gaat. Ook is het mogelijk dat tandplak het tandvlees gaat irriteren. Dit kan leiden tot zwellingen, bloedingen en infecties. Tot slot zou tandplak zich kunnen ontwikkelen tot tandsteen wanneer het niet weggepoetst wordt. Tandsteen is een hardnekkig goedje dat door de tandarts van je tanden af moet worden geschraapt. Kortom, deze kleverige substantie kan dus veel problemen veroorzaken voor je gebit als je er niets aan laat doen door de tandarts. De oplossing laat zich al een klein beetje raden…

Dagelijks-flossen-om-tandplak-te-voorkomen-vraag-hulp-aan-tandartsen-van-de-Darwinkliniek-in-Zoetermeer
Tanden-poetsen-2-keer-per-dag-voor-2-minuten-10-tips-voor-tanden-poetsen-van-tandartspraktijk-Darwinkliniek-tandarts-Zoetermeer

Hoe voorkom ik tandplak?

Wanneer je het gebit goed onderhoudt, is er weinig aan de hand en kan plaque niet tot problemen leiden. Dit houdt in dat je 2 keer per dag de tanden poetst en 1 keer per dag flost of tandenstokers gebruikt om het gebit te reinigen. Ook kan het helpen om minder suikers en koolhydraten te eten, aangezien deze de aanmaak van tandplak versnellen. Daarnaast is het belangrijk om ieder half jaar naar de tandarts van de Darwinkliniek te gaan om je gebit te laten controleren door onze specialisten. De tandartsen en mondhygienistes van de Darwinkliniek geven dan persoonlijk advies van het onderhouden van je gebit. Ook kan de tandarts tijdens deze afspraak eventuele aanwezige tandplaque en tandsteen verwijderen. De oplossing is dus goed onderhoud van je gebit en regelmatig naar de tandarts!

Delen