Is de stand van kindertanden te beïnvloeden? | Darwinkliniek.nl
665
post-template-default,single,single-post,postid-665,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Is de stand van kindertanden te beïnvloeden?

Scheve kindertanden, hoe te voorkomen?

Laatst kreeg een van onze tandartsen de vraag van een patient of de stand van de tanden van haar kind te beïnvloeden zijn, zodat de kindertanden niet scheef groeien. Het viel deze patient namelijk op dat er veel kinderen zijn met een schots en scheef gebit. Dit vonden wij een heel interessante vraag en wij delen het antwoord graag met iedereen!

is-de-stand-van-kindertanden-te-beinvloeden-tandarts-controle-bij-darwinkliniek-tandartspraktijk

 

Een kind heeft weleens gewoonten die een minder positieve invloed hebben op het gebit van een kind. Hierdoor kunnen de kindertanden van een kind scheef groeien. Dit gebeurt niet bewust, maar ligt vaak ten grondslag aan onderbewuste gewoonten.

Wat is de oorzaak van scheve tanden bij kinderen?

  • Tandenknarsen;
  • Ademhalen door de mond;
  • Tongpersen;
  • Foutieve slikpatronen.

 

Wanneer dit soort gewoonten worden verholpen, kunnen gebitsproblemen op latere leeftijd verminderd worden. En soms kunnen gebitsproblemen hier zelfs volledig door voorkomen worden.

De oorzaak van de gewoonten

De gewoonten die leiden tot een verkeerde stand van de tanden hebben uiteraard een oorzaak. De gewoonten kennen twee soorten oorzaken, die wij hieronder beschrijven:

 

  1. De orofaciale spieren

De orofaciale spieren rondom en in de mond kunnen een grote invloed hebben op de ontwikkeling van de stand van de tanden van uw kind. Voorbeelden van orofaciale spieren zijn tong-, kin- en kauwspieren. Zo speelt de positie van de tong een belangrijke rol bij de stand van de tanden. Ook het zuigen op duimen en het ademen door de mond kan ervoor zorgen dat kinderen problemen krijgen met de stand van de tanden. Een neveneffect hiervan is dat de spraak op een negatieve manier wordt beïnvloed.

  1. Het kaakgewricht

Naast het gebruik van de spieren rond en in de mond, moet ook de rol van het kaakgewricht niet worden onderschat in een verkeerde stand van de tanden. Problemen met het kaakgewricht worden niet altijd herkend. Deze problemen gaan meestal hand in hand met kies-, hoofd- en oorpijn. Het tandenknarsen of het op elkaar klemmen van de tanden kan een gevolg zijn van deze kaakklachten en kunnen ervoor zorgen dat de kaakklachten verergeren. Bij een dergelijk probleem is het zeer belangrijk om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Raadpleeg hiervoor uw tandarts.

Voorkom gebitsproblemen, in plaats van het verhelpen

Om ervoor te zorgen dat gebitsproblemen op latere leeftijd niet verholpen hoeven te worden bij kinderen, is de meest ideale oplossing om de gebitsproblemen te voorkomen. Door preventief te handelen, kan er zelfs voor gezorgd worden dat een beugel voorkomen kan worden op latere leeftijd. Laat u inlichten door onze tandartsen van de Darwinkliniek, om dit te voorkomen.

 

De manier om gebitsproblemen te voorkomen bij kinderen, is het corrigeren van de gewoonten die ervoor kunnen zorgen dat de stand van de tanden op een negatieve manier wordt beïnvloed. Onze tandartsen en mondhygiënistes staan voor u en uw kinderen klaar om gewoonten zo snel mogelijk af te leren en te voorkomen dat de stand van de tanden verandert. Want ook bij het gebit geldt: xsvoorkomen is beter dan genezen!

Delen