Hoe ontstaan gaatjes?

Hoe ontstaan gaatjes

Het ontstaan van gaatjes kent een chemische reactie als basis. Door het eten dat je eet komen er suikers in je mond. Bepaalde bacteriën in je mond en in tandplak zetten suikers om in zuren, deze zuren tanden het tandoppervlak aan. In de eerste plaats lost dit zuur het glazuur (de bovenste beschermlaag van je tanden) op, waardoor je tanden beschadigen. Op den duur wordt door het zuur ook het onderliggende dentine (beschermlaag van je tanden onder het glazuur) opgelost. Er ontstaat een gaatje ook wel ‘cariës’ genoemd.

 

Waar ontstaan gaatjes (cariës) het meest?

De meeste kans op cariës loop je in de groeven van de kiezen (kauwvlakken), in de ruimtes tussen de tanden kiezen. Hier kan de tandenborstel namelijk niet goed bij tijdens het tandenpoetsen. Het is van belang om de cariës tijdig te behandelen. Doe je dit niet, dan kun je last krijgen van kiespijn en kunnen er wortelpuntontstekingen ontstaan. Naast dat dit vervelend en pijnlijk is, is het ook zeer schadelijk voor je gebit. Het uiteindelijke gevolg kan zelfs zijn dat er tanden en kiezen onherstelbaar beschadigd raken!

Hoe-ontstaan-gaatjes-in-tanden-schematische-weergave-uitleg-door-tandartspraktijk-Darwinkliniek-tandarts-Zoetermeer

Hoe zien gaatjes (cariës) eruit?

Het is erg lastig cariës in je eigen mond te herkennen, je kunt zelfs een gaatje hebben zonder er last van te hebben. Het is hierdoor belangrijk regelmatig, minimaal 2 keer per jaar, naar de tandarts te gaan voor controle. De tandarts doet meestal elke 2 jaar aanvullend röntgen onderzoek om te kijken of er cariës aanwezig is. Het kan gebeuren dat je tandarts een gaatje vindt, terwijl er op het eerste oog niets valt te zien, of geen last is. Hoe dat komt? Het grootste deel van een gaatje bevindt zich onder het oppervlak. Een gaat in een tand of kies is meestal maar heel klein. Het grootste gedeelte van de beschadiging van een gaatje in je tand of kies bevindt zich in de dentine, onder het oppervlak. Het dentine is een zachter dan glazuur, waardoor het makkelijker oplost door zuren waardoor een gaatje ontstaat.

Hoe kun je het ontstaan van gaatjes (cariës) voorkomen?

Hieronder volgen 3 tips om gaatjes tegen te gaan:

  1. Goede mondhygiëne helpt cariës voorkomen. Poets 2 keer per dag met een fluoride houdende tandpasta en reinig 1 keer per dag tussen je tanden en kiezen met bijvoorbeeld een tandenstoker.
  2. Breng elke 6 maanden een bezoek aan je tandarts en mondhygiëniste. Deze specialisten zorgen er namelijk voor dat je gebit tip top in orde blijft!
  3. Pas op met suikers en zure etenswaren! Je mag maximaal 7 eetmomenten op een dag hebben. Let op! Ontbijt, lunch en avond eten zijn er al 3! Alles wat er tussen door genuttigd wordt, ook al is het een glas limonade, telt als 1 eetmoment. Water en thee mag u onbeperkt tussendoor drinken.

 

Wil je nog meer tips hoe je gaatjes kunt voorkomen? Lees dit blog over tips voor tanden poetsen!

Delen