Hoe gezond is jouw mond?

Hoe gezond is jouw mond? Doe de test!

Je mondgezondheid is van invloed op de algemene gezondheid van je lichaam. Het is dus belangrijk om te weten hoe gezondheid van je mond ervoor staat. Maar weet jij hoe het met je mondgezondheid gesteld is? En hoe kom je daar eigenlijk achter?

 

Uit publieksonderzoek is gebleken dat Nederlanders weinig weten over het onderwerp mondgezondheid. De basiskennis over mondverzorging is echter wel voldoende. Uit onderzoek is gebleken dat een slechte mondzorg en mondgezondheid kan leiden tot veel verschillende aandoeningen in de rest van het lichaam.

Hoe-gezond-is-je-mond-mondgezondheid-mondzorg-bij-tandartspraktijk-Darwinkliniek

Wat kan een gevolg zijn van slechte mondzorg?

 • Hart- en vaatziekten;
 • Diabetes;
 • Vroeggeboorte;
 • Obesitas;
 • Dementie.

 

Voldoende basiskennis over mondzorg…
Meer dan 12.000 mensen deden de publiekstest ‘Hoe gezond is je mond?’ tot nu toe. De test heeft overigens geen commercieel doeleinde. De basiskennis over de verzorging van het gebit is bij het merendeel van de deelnemers voldoende bevonden. Een greep uit de onderzoeksresultaten tot nu toe:

 

…Maar weinig kennis over mondgezondheid.

Uit de mondgezondheidstest kwam naar voren dat er bij de deelnemers weinig bekend is over mondgezondheid. Ook hier waren een aantal interessante bevindingen uit het onderzoek over de kennis van de mondgezondheid:

 • Zo weten de meeste deelnemers dat roken slecht is voor het tandvlees;
 • Slechts 13 procent van alle deelnemers blijkt een goede kennis te hebben over hun mondgezondheid;
 • Maar weet minder dan 1/3 dat parodontitis (ontstoken tandvlees en kaaktandbot) te vergelijken valt met een open wond van 15 centimeter;
 • Verder weet minder dan de helft van de deelnemers aan het mondgezondheidsonderzoek dat maar liefst 47 procent van alle 75-plussers nog eigen tanden en kiezen heeft.

Het belang van een gezonde mond
Tandartsen uit heel Nederland, en ook de tandartsen van de Darwinkliniek, benadrukken het belang van een gezonde mond. De mond is namelijk een veel belangrijker orgaan in het lichaam dan de meeste mensen weten. De mond wordt continu gebruikt. De belangrijkste functies van de mond zijn:

 1. Praten;
 2. Eten;
 3. Drinken;
 4. Lachen;
 5. Zoenen.

 

De mondgezondheid als graadmeter

Wat een heleboel Nederlanders niet weten is dat de mond de algehele gezondheid van een persoon weerspiegeld. Uit de gezondheid van de mond kan een tandarts veel te weten komen over de totale lichamelijke gezondheid van een persoon. Dit geldt tevens vice versa: een slechte mondgezondheid kan een bedreiging vormen voor de algemene gezondheid van een persoon. Laat de mondgezondheid dus geregeld checken door een controle van je tandarts.

Delen