Dit zijn de 6 slechte gewoontes voor je tanden | Darwinkliniek.nl
666
post-template-default,single,single-post,postid-666,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

De 6 slechtste gewoontes voor je tanden

Heb jij een gewoonte waar je maar niet van af komt? Iedereen heeft gewoontes. En op zich zijn gewoontes niet slecht, maar sommige gewoontes zijn dat wel. Dit zijn degenen die slecht zijn voor je gebit. Maar wat zijn nou de 6 slechtste gewoontes voor je gebit?

  1. Keelsnoepjes

Keelsnoepjes-is-slechte-gewoonte-voor-tanden-stoppen-advies-tandartspraktijk-Darwinkliniek-Zoetermeer-600x450

Keelpijn heeft iedereen weleens last van. Door verkoudheid, vermoeidheid of doordat je hebt geschreeuwd kun je keelpijn krijgen. Een goed remedie hiertegen zijn keelsnoepjes, ook wel keelpastilles genoemd, die de pijn in de keel verzachten. Helaas hebben deze keelsnoepjes een heel groot nadeel: het hoofdingrediënt van veel van de keelpastilles is namelijk suiker. En suiker is de moeder van al het kwaad voor het gebit. Zeker mensen die regelmatig keelsnoepjes nemen uit een gewoonte, of omdat zij ze erg lekker vinden, richten grote schade aan hun gebit aan. Gelukkig biedt deze slechte gewoonte een simpele oplossing: neem suikervrije keelpastilles om beschadiging van het gebit te voorkomen.

2. Vruchtensappen

Vruchtensap-is-slechte-gewoonte-voor-tanden-stoppen-advies-tandartspraktijk-Darwinkliniek-Zoetermeer

Energie-, sport- en frisdranken, wie is er niet gek op? Zelfs de tandartsen van de Darwinkliniek drinken weleens een glas frisdrank. Heerlijk. Maar helaas is het ook erg slecht voor de tanden. Het hoofdbestanddeel van dit soort dranken is namelijk suiker. Sommige mensen nemen in plaats van deze dranken een vruchtensapje. Dit klinkt immers veel gezonder, nietwaar? Maar wat de meeste mensen niet weten is dat vruchtensappen ook heel veel suikers bevatten! Deze suikers worden omgezet in zuren, die het glazuur van de tanden aantasten. Met tanderosie als gevolg. Neem daarom de volgende keer een glas water, in plaats van fris- of vruchtensappen.

3. Tandgereedschap

Zak-met-tanden-openen-is-slechte-gewoonte-voor-tanden-stoppen-advies-tandartspraktijk-Darwinkliniek-Zoetermeer

Een gewoonte die iedereen weleens heeft gedaan. Even snel een dopje losdraaien van een tube met het gebit, of een zakje openscheuren met de tanden. Het is heel herkenbaar en lijkt heel onschuldig. Helaas is de waarheid dat niet. Door de tanden te gebruiken als gereedschap, kunnen tanden versplinteren of zelfs barsten. Niet meer doen dus!

4. Kouwbehoeft

Potlood-kauwen-is-slechte-gewoonte-voor-tanden-stoppen-advies-tandartspraktijk-Darwinkliniek-Zoetermeer

Ook het kauwen op een pen, potlood of ijsklontje, vanwege een behoefte om op iets te kauwen, door stress of verveling, is niet verstandig. Een goed alternatief voor deze kauwbehoefte is om op een suikervrij kauwgumpje te kauwen.

5. Mondpiercings

Mondpiercings-slechte-gewoonte-voor-tanden-stoppen-advies-tandartspraktijk-Darwinkliniek-Zoetermeer

Piercings in de wang, mond, lip en tong zijn erg populair. Ze kunnen echter veel schade aanrichten aan het gebit en het omliggende tandvlees. Zo kunnen tanden door het continue contact met de piercing slijten of breken. Daarnaast zijn de piercings een ideale verzamelplaats voor bacteriën. Dit heeft een slechte adem, zweren en infecties tot gevolg. Het klinkt wellicht ouderlijk, maar wij raden aan om geen mondpiercings te laten zetten.

6. Roken

Roken-is-slechte-gewoonte-voor-tanden-stoppen-advies-tandartspraktijk-Darwinkliniek-Zoetermeer

Dit is misschien wel de meest irritante gewoonte van alle bovengenoemde gewoontes. Roken is namelijk een gewoonte waar niet alleen de roker zelf, maar ook andere in de omgeving van de roker last van ondervinden. Het bekende ‘meeroken’. Dat roken schadelijk is voor de gezondheid van de roker en meerokers, is algemeen bekend. Los van het feit dat roken de longen van mensen aantast, is het ook nog eens heel erg slecht voor de mond. Waarom? Roken zorgt voor tandvleesziekten, heeft een negatief effect op de genezing van wonden, zorgt ervoor dat tanden verkleuren (geel) én het vergroot de kans op mondkanker. Wij zouden het wel weten als wij rookten: STOPPEN!

Extra informatie of vragen? De Darwinkliniek helpt u graag!

Bovenstaande gewoontes zijn niet de enige slechte dingen voor uw tanden. Ook tandenknarsen en een verkeerde mondverzorging kunnen tot grote problemen leiden. Om deze problemen te voorkomen, is het verstandig om regelmatig naar de tandarts te gaan. De tandartspraktijk Darwinkliniek in Zoetermeer helpt u graag met uw mondhygiëne en poetsinstructies!

Delen