De geschiedenis van tandpasta | Darwinkliniek.nl
669
post-template-default,single,single-post,postid-669,single-format-standard,bridge-core-1.0.6,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

De geschiedenis van tandpasta

Het advies van de tandartsen van de Darwinkliniek

Iedere mond en ieder gebit is anders. Daarom geeft de Darwinkliniek niet een algemeen tandpasta-advies. Wel geven wij in een andere blog tips om goed je tanden te poetsen. Wil je advies over welke de beste voor jou is? Kom langs voor een afspraak met een van de mondhygienistes van de Darwinkliniek. Zij controleren je gebit en geven je een advies welke tandpasta jij het beste kunt gebruiken.

Mensen hebben al sinds hun bestaan tanden. Tanden zijn namelijk een essentieel onderdeel voor de verwerking van voedsel. Ook onze overgrootouders wisten dat er goed voor dit belangrijke onderdeel van ons lichaam gezorgd moest worden. Maar met wat deden zij dit? En wanneer is de moderne tandpasta ontstaan?

 

De oorsprong

In vroegere tijden poetsten de mensen al hun tanden, maar niet met tandpasta en tandenborstel zoals wij die kennen. De eerste tandenpoetsers poetsten hun tanden met een takje van een geneeskrachtige boom of plant. Ook zout werd gebruikt om tanden mee te poetsen, aangezien dit goed schuurde.

Egyptenaren, de uitvinders van tandpoeder

De voorloper van tandpasta was tandpoeder. De oude Egyptenaren gebruikten 5000 jaar voor Christus een mengsel van as, mirte, gebroken eierschalen en gemalen botjes. Later werden tal van soortgelijke, en soms hele aparte, middelen gebruikt. Archeologen vermoeden dat de Egyptenaren het tandpoeder met de vingers over de tanden wreven. De Egyptenaren worden hierdoor gezien als de uitvinders van tandpoeder.

Tanden reinigen in de Griekse en Romeinse tijd

De Romeinen en Grieken gebruikten gemalen houtskool en boombast. De Romeinen kwamen bovendien als eerste op het idee om slechte adem te bestrijden door kruiden toe te voegen aan hun goedje. Zo werd het een stukje aangenamer om tegen elkaar te praten. Na de Romeinen stond de ontwikkeling van de mondhygiëne gedurende 1200 jaar vrijwel stil.

De-geschiedenis-van-tandpasta-advies-van-darwinkliniek-tandenpoetsen-lessen

De opleving van tandpoeder

In 1824 ontwikkelde de Amerikaanse drogist John Peabody tandpoeder van zeep en glycerine dat met een stokje op de tanden werd aangebracht. Dit was een zeer grove en primaire vorm van de manier waarop wij nu onze tandenpoetsen. Met gebruikmaking van een borstel dus.

De eerste tandpasta

De ontwikkeling en productie van moderne pasta vond voor het eerst plaats 1850, door de Amerikaan Washington Wentworth Sheffield. Wachington wordt gezien als de uitvinder van tandpasta.

 

De pasta werd gemaakt van zeep en kalk. Deze substantie werd verkocht in een glazen pot (‘Dr. Sheffields Creme’). Het voordeel van de pasta die Washington ontwikkelde was dat deze beter op een tandenborstel bleef plakken, dan tandpoeder. Hierdoor was het makkelijker aan te brengen op het gebit.

 

In 1892 werd door Sheffield het bedrijf Beecham’s opgericht dat de productie en verkoop van tandpasta krachtig deed toenemen. Vanaf dit moment werd het goedje in tubes verkocht.

Toetreden in Nederland

In 1936 werd er voor het eerst tandpasta verkocht in Nederland en de substantie werd gemaakt in fabrieken in Amersfoort. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd fluoride toegevoegd om tandbederf te voorkomen. Daarnaast zorgde de fluoride voor een frissere adem. De voorgaande ingrediënten gaven gebruikers van de eerste tandpoeders geen beter ruikende adem.

 

Soorten tandpasta

Er bestaan inmiddels vele verschillende tandpasta’s. Niet alleen qua merk, maar ook qua werking en qua ingrediënten. Zo kunnen mensen met bepaalde tand-klachten tandpasta’s gebruiken tegen hun specifieke klachten. Voorbeelden van tandpasta’s met een verschillende werking zijn:

  • Fluortandpasta, bevatten glazuurherstellende fluoride-ionen waardoor het tandglazuur zuur bestendiger wordt;
    • Kindertandpasta (250 – 500 ppm fluoride).
      Per 19 januari 2009 dient er een verplichte waarschuwingstekst vermeld te worden op fluoride bevattende tandpasta’s voor kinderen tot en met 6 jaar.
    • Normale tandpasta (1500 ppm fluoride).
    • Tandpasta met hoog fluorgehalte, enkel te gebruiken op tandartsvoorschrift (tot meer dan 10.000 ppm fluoride).
  • Tandvlees-versterkend, deze bevatten een hoge concentratie aan minerale zouten.
  • Antibacterieël.
  • Antitandplak.
  • Antitandsteen.
  • Tandpasta voor gevoelige tanden.
  • Tandpasta met blekende werking.
  • Homeopathisch, dit zijn tandpasta’s die geen menthol bevatten en meestal ook geen fluoride.
  • Anti-aften.
gekleurde-tandpasta-advies-van-darwinkliniek

Gebruik

Tandpasta is een krachtig reinigend goedje voor je tanden. In tegenstelling tot wat veel afbeeldingen willen doen geloven, is de hoeveelheid van een erwt voldoende om de tanden mee te poetsen.

Hoeveelheid-tandpasta-advies-van-darwinkliniek

Leuk weetje over gekleurde tandpasta’s

Sommige tandpasta’s bevatten gekleurde strepen. Wat een heleboel mensen opvalt is dat deze kleuren nooit mengen, maar altijd netjes naast elkaar uit de tube komen. Maar hoe kan dit?

 

Dit komt doordat de pasta of gel heel stroperig is en de verschillende bestanddelen exact dezelfde dichtheid hebben. Het eerste zorgt ervoor dat de pasta’s niet mengen bij schudden, het tweede sluit de invloed van de zwaartekracht uit.

Soorten-tandpasta-advies-van-tandartsen-Darwinkliniek
Delen